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8. Tie Games in Tournament Games
The MIAA tiebreaker system below will be used in all Sectional and State Tournament games.

Immediately following the conclusion of the 4™ quarter, the teams will go to their team area for two minutes.

The officials will escort the captains to the middle of the field to conduct an Extra Periods coin toss as prescribed in

Each series shall begin at the ten-yard line unless a penalty overrides. First down chains will not be used. It is always
goal-to-go. If penalty enforcement calls for an automatic first down, it will be first and goal.

For the first and subsequent tie breaking periods. any team that scores a touchdown must attempt a two point
conversion by run or pass from scrimmage.

If there is a change of team possession during the last play of an overtime period (second series), live ball personal
ﬂ by opponents of the team last gaining possession. that occur after the
change of possession. gives the team in possession the option of putting the ball in play. where the penalty leaves the

ball. for one down free of penalty or penalize as a dead ball foul at the succeeding spot in the subsequent overtime
period. This option is exercised only if the team last gaining possession is free of foul during the down.

Example: Second Series - Team B intercepts Team A's pass and. during Team B's run back. Team A commits a
personal foul.

Ruling: Team B has the option of extending the overtime period for one down free of penalty. with Team B putting
the ball in play where the penalty leaves the ball. provided Team B has not fouled during the down. Or Team B may
choose to penalize as a dead ball foul at the succeeding spot in the subsequent overtime period. (see MIAA Handbook
Rule 69.3)

Halftime
Sectional Tournament Games - The home team will accept responsibility for the organization and administration of
the half-time program. This program shall be conducted within the time limits established by the rules of the game.

State Semi-Finals and State Finals — Halftime information will be provided by the Tournament Director to
participating schools in advance.





